49 Konkurs Potraw Regionalnych "Góralskie Jodło"

  • Data wpisu: 2022-07-19
  • Data wydarzenia: 2022-07-17

Protokół komisji degustacyjnej na

49 Konkursie Potraw Regionalnych

„Góralskie Jodło”

w Gminnym Ośrodku Kultury w Łopusznej - 17.07.2022r.

 

Komisja w składzie:

1. Stanisław Buła – przewodniczący

2. Stanisława Sołtys – członek

3. Elżbieta Haręza – członek

spróbowała i oceniła 178 potraw oraz 117 dodatków przygotowanych przez 9 Kół Gospodyń Wiejskich z Gronkowa, Ludźmierza, Krempach, Waksmundu, Dębna, Dursztyna, Szlembarku, Harklowej oraz Kółka Rolniczego „Nad Rozogą” z Łęgu Starościeńskiego .

Spośród przygotowanych potraw komisja wyróżniła w każdym Kole: dania główne oraz dodatki:

 

KGW Gronków (12 potraw, 12 dodatków):

Wyróżniono: Baranek piecony, Krupy z grzybami i warzywami, Zając w sosie

Z dodatków wyróżniono: Grule w ziołach, Lemoniada z kwiatów i czarnego bzu.

 

KGW Ludźmierz (20 potraw, 13 dodatków):

Wyróżniono: Chrzanica, Kapuśniak ze słodkiej kapusty, Kiska na kapuście

Z dodatków wyróżniono: Róże kokosowe, Herbata miyntowo

 

KGW Krempachy (18 potraw, 9 dodatków):

Wyróżniono: Roladki kapuściano-marchwiane, Macianka z płuckami, Gulaś ze zołądków

Z dodatków wyróżniono: Rózecki grólane, Herbata mrozono z fselnijakik ziół

 

KGW Dursztyn (27 potraw, 23 dodatków):

Wyróżniono: Gulasz w jarzynach, Fizoły ze śliwkami, Bufty

Z dodatków wyróżniono: Piernik na herbacie, Nalewka herbaciana z sosny

 

KGW Szlembark (18 potraw, 19 dodatków):

Wyróżniono: Hałuski ze skwarkami, Kasza ze śwlikami, Pierogi z baraniną

Z dodatków wyróżniono: Syski serowe, Herbata leśno

 

KGW Waksmund (37 potraw, 15 dodatków):

Wyróżniono: Postno kwaśnica podbito smietanom z bryndzom, Bigos z prowdziwkami, Kluski z makiem

Z dodatków wyróżniono: Runo leśne, Nalewka leśna

 

KGW Dębno (25 potraw, 8 dodatków):

Wyróżniono: Zupa fasolowa, Gołombki z borowymi grzybami, Placki napucone kurzynom

Z dodatków wyróżniono: Grulownik, Żurawinówka

 

KGW Harklowa (21 potraw, 18 dodatków):

Wyróżniono: Trzynsionka, Pyncoki z kapustom mascone, Polewka grzybowo

Z dodatków wyróżniono: Baby drozdzowe z makiem i owocami, Sok z pokrzywy

 

 KGW Łęg Starościeński - Kółko rolnicze „Nad Rozogą”

Wyróżniono: Byśki kurpiowskie, Pampuchy, Fafernuchy

Z dodatków wyróżniono: Psiwo kozicowe, Nalewka z kwiatów czarnego bzu

 

Komisja wyróżniła dekorację stoiska: KGW Gronków

 

 

Komisja w składzie:

1. Ewa Iwulska – przewodniczący

2. Krystyna Węglarz – członek

3. Wiesław Parzygnat – członek

spróbowała i oceniła 144 potraw, 105 dodatki, 36 ciast i 21 napoi przygotowanych przez 9 Kół Gospodyń Wiejskich z Krauszowa, Morawczyny, Ostrowska, Pyzówki, Łopusznej, Rogoźnika, Nowej Białej, Obidowej i Długopola.

Spośród przygotowanych potraw komisja wyróżniła w każdym Kole: dania główne oraz dodatki:

 

KGW Krauszów (15 potraw, 12 dodatków, 8 ciast, 3 napoje):

Wyróżniono: Grule piecone z bockiem, Sałata na maślonce, Blok czekoladowy

 

KGW Morawczyna (16 potraw, 7 dodatków, 3 ciasta, 4 napoje):

Wyróżniono: Kwaśnica na żeberkach, Śliwconka z łazankami, Piernik na kwaśnym mlyku

 

KGW Ostrowsko (17 potraw, 13 dodatków z napojami):

Wyróżniono: Boczek warzony w cebuli, Sałatka z burakiem i oscypkiem, Kołoc słony

 

KGW Pyzówka (20 potraw, 11 dodatków z napojami, 5 ciast):

Wyróżniono: Miyso gazdy, Sos z płuckami, Pierogi z bryndzom

 

KGW Łopuszna (20 potraw, 11 dodatków z napojami, 5 ciast):

Wyróżniono: Gołombki grulane ze skwarkami, Marchwianka, Napój z lipy i maliny

 

KGW Rogoźnik (11 potraw, 11 dodatków, 6 ciast):

Wyróżniono: Sałata na borscu, Drożdżowe z rabarbarem, Sok z pokrzywy

 

KGW Nowa Biała (16 potraw, 17 dodatków, ciast i napoi):

Wyróżniono: Macianka, Fizoły ze śliwkami, Herbata ziołowa

 

KGW Obidowa (19 potraw, 7 dodatków, 3 ciasta, 8 napoi):

Wyróżniono: Gęsina z sosem z prawdziwków, Pierogi z bryndzą i pokrzywą, Ciasto ucierane z borówkami

 

KGW Długopole (10 potraw,15 dodatków, 6 ciast, 6 napoi):

Wyróżniono: Cielęcinka po nasymu, Zupa grzybowo, Chrust

 

Każde Koło Gospodyń Wiejskich otrzymało nagrody pieniężne.

 

Komisja serdecznie dziękuje i gratuluje wszystkim Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich za pracę i zaangażowanie w podtrzymywanie lokalnej tożsamości i tradycji oraz udział w 49. Konkursie Potraw Regionalnych „Góralskie Jodło”. Zwróciła szczególną uwagę na piękne, artystyczne, regionalne wystroje całych stoisk oraz samych potraw. Komisja dziękuje również Pani Dyrektor Józefie Kuchcie i pracownikom Gminnego Ośrodkowa Kultury w Łopusznej za przygotowanie i przeprowadzenie konkursu.

Na tym protokół zakończono i podpisano.

Pozostałe aktualności

Sprawdź pozostałe aktualności