49 Konkurs Potraw Regionalnych "Góralskie Jodło"
- Data wpisu: 2022-07-19
- Data wydarzenia: 2022-07-17
Protokół komisji degustacyjnej na
49 Konkursie Potraw Regionalnych
„Góralskie Jodło”
w Gminnym Ośrodku Kultury w Łopusznej - 17.07.2022r.
Komisja w składzie:
1. Stanisław Buła – przewodniczący
2. Stanisława Sołtys – członek
3. Elżbieta Haręza – członek
spróbowała i oceniła 178 potraw oraz 117 dodatków przygotowanych przez 9 Kół Gospodyń Wiejskich z Gronkowa, Ludźmierza, Krempach, Waksmundu, Dębna, Dursztyna, Szlembarku, Harklowej oraz Kółka Rolniczego „Nad Rozogą” z Łęgu Starościeńskiego .
Spośród przygotowanych potraw komisja wyróżniła w każdym Kole: dania główne oraz dodatki:
KGW Gronków (12 potraw, 12 dodatków):
Wyróżniono: Baranek piecony, Krupy z grzybami i warzywami, Zając w sosie
Z dodatków wyróżniono: Grule w ziołach, Lemoniada z kwiatów i czarnego bzu.
KGW Ludźmierz (20 potraw, 13 dodatków):
Wyróżniono: Chrzanica, Kapuśniak ze słodkiej kapusty, Kiska na kapuście
Z dodatków wyróżniono: Róże kokosowe, Herbata miyntowo
KGW Krempachy (18 potraw, 9 dodatków):
Wyróżniono: Roladki kapuściano-marchwiane, Macianka z płuckami, Gulaś ze zołądków
Z dodatków wyróżniono: Rózecki grólane, Herbata mrozono z fselnijakik ziół
KGW Dursztyn (27 potraw, 23 dodatków):
Wyróżniono: Gulasz w jarzynach, Fizoły ze śliwkami, Bufty
Z dodatków wyróżniono: Piernik na herbacie, Nalewka herbaciana z sosny
KGW Szlembark (18 potraw, 19 dodatków):
Wyróżniono: Hałuski ze skwarkami, Kasza ze śwlikami, Pierogi z baraniną
Z dodatków wyróżniono: Syski serowe, Herbata leśno
KGW Waksmund (37 potraw, 15 dodatków):
Wyróżniono: Postno kwaśnica podbito smietanom z bryndzom, Bigos z prowdziwkami, Kluski z makiem
Z dodatków wyróżniono: Runo leśne, Nalewka leśna
KGW Dębno (25 potraw, 8 dodatków):
Wyróżniono: Zupa fasolowa, Gołombki z borowymi grzybami, Placki napucone kurzynom
Z dodatków wyróżniono: Grulownik, Żurawinówka
KGW Harklowa (21 potraw, 18 dodatków):
Wyróżniono: Trzynsionka, Pyncoki z kapustom mascone, Polewka grzybowo
Z dodatków wyróżniono: Baby drozdzowe z makiem i owocami, Sok z pokrzywy
KGW Łęg Starościeński - Kółko rolnicze „Nad Rozogą”
Wyróżniono: Byśki kurpiowskie, Pampuchy, Fafernuchy
Z dodatków wyróżniono: Psiwo kozicowe, Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Komisja wyróżniła dekorację stoiska: KGW Gronków
Komisja w składzie:
1. Ewa Iwulska – przewodniczący
2. Krystyna Węglarz – członek
3. Wiesław Parzygnat – członek
spróbowała i oceniła 144 potraw, 105 dodatki, 36 ciast i 21 napoi przygotowanych przez 9 Kół Gospodyń Wiejskich z Krauszowa, Morawczyny, Ostrowska, Pyzówki, Łopusznej, Rogoźnika, Nowej Białej, Obidowej i Długopola.
Spośród przygotowanych potraw komisja wyróżniła w każdym Kole: dania główne oraz dodatki:
KGW Krauszów (15 potraw, 12 dodatków, 8 ciast, 3 napoje):
Wyróżniono: Grule piecone z bockiem, Sałata na maślonce, Blok czekoladowy
KGW Morawczyna (16 potraw, 7 dodatków, 3 ciasta, 4 napoje):
Wyróżniono: Kwaśnica na żeberkach, Śliwconka z łazankami, Piernik na kwaśnym mlyku
KGW Ostrowsko (17 potraw, 13 dodatków z napojami):
Wyróżniono: Boczek warzony w cebuli, Sałatka z burakiem i oscypkiem, Kołoc słony
KGW Pyzówka (20 potraw, 11 dodatków z napojami, 5 ciast):
Wyróżniono: Miyso gazdy, Sos z płuckami, Pierogi z bryndzom
KGW Łopuszna (20 potraw, 11 dodatków z napojami, 5 ciast):
Wyróżniono: Gołombki grulane ze skwarkami, Marchwianka, Napój z lipy i maliny
KGW Rogoźnik (11 potraw, 11 dodatków, 6 ciast):
Wyróżniono: Sałata na borscu, Drożdżowe z rabarbarem, Sok z pokrzywy
KGW Nowa Biała (16 potraw, 17 dodatków, ciast i napoi):
Wyróżniono: Macianka, Fizoły ze śliwkami, Herbata ziołowa
KGW Obidowa (19 potraw, 7 dodatków, 3 ciasta, 8 napoi):
Wyróżniono: Gęsina z sosem z prawdziwków, Pierogi z bryndzą i pokrzywą, Ciasto ucierane z borówkami
KGW Długopole (10 potraw,15 dodatków, 6 ciast, 6 napoi):
Wyróżniono: Cielęcinka po nasymu, Zupa grzybowo, Chrust
Każde Koło Gospodyń Wiejskich otrzymało nagrody pieniężne.
Komisja serdecznie dziękuje i gratuluje wszystkim Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich za pracę i zaangażowanie w podtrzymywanie lokalnej tożsamości i tradycji oraz udział w 49. Konkursie Potraw Regionalnych „Góralskie Jodło”. Zwróciła szczególną uwagę na piękne, artystyczne, regionalne wystroje całych stoisk oraz samych potraw. Komisja dziękuje również Pani Dyrektor Józefie Kuchcie i pracownikom Gminnego Ośrodkowa Kultury w Łopusznej za przygotowanie i przeprowadzenie konkursu.
Na tym protokół zakończono i podpisano.